RACÓ ARTISTIC


Els Cavallers de Llúria entren a Cocentaina
En l´any de Nostre Senyor de 1291,
Roger de LLúria rep Cocentaina en possessió.
entra a la Vila amb els seus homes de confiança,
amics en la batalla i tots cavallers de professió.
 
Cavallers eren aleshores,
festers i festeres ara nosaltres som.
senyors de la Guerra aquells van ser,
senyors de la Festa nosaltres ara som.
 
I davant de tota Cocentaina ens presentem
hui 30 de juny del 2012, Dia de la Publicació.
Visca Roger de LLúria i Visca la Germanor!

Pablo León Vidal
 
 
______________________________





Avant la Festa, avant els Cavallers
 
Corria l’any 2012 de l’era del Senyor
i al capdavall del castell
Sant Hipòlit enaltia
la bandera de la germanor.
El senyor feudal de la Vila
l’almirall, Roger de Llúria,
prepara les tropes per defensar
les muralles de la capital del Comtat.
I així, altaners i  valents
es preparen els Cavallers
qui amb el seu honor
lluitaran per defendre el poble
dels atacs i penúries dels moros festers.
Uniran forces amb els cristians:
Almogàvers, Gentils, Maseros
Contrabandistes, Creuats i Cavallets
faran front a una trilogia
que amb trons, música i color
rebran a les hostes mores,
lliurant gran guerra
amb armes de fe, il·lusió i emoció.
Els Bereberes, Kabileños, Bequeteros i Mudèjars,
Muladies, Llaners,  Manta Roja i  Sahorins
duran el pendó de la mitja lluna
i amb sabres i espindargues
aconseguiran que Cocentaina
siga diferent en aquesta celebració.
Però de nou la creu s’alçarà amb la victòria
per venerar a Sant Hipòlit,
i el senyor Roger de Llúria ja tranquil descansarà
per haver lliurat una gran batalla de festa i tradició.
I seran els seus Cavallers, amb l’emblema del Palau,
qui perpetraran la festa de Moros i Cristians
recordant al primer Senyor
que governà en la Vila Comtal.
Avant l’entrà,
avant els festers,
avant els Cavallers de Llúria.

Mari Nieves Pascual

Per als Cavallers de Llúria.
 
 
______________________________
 

 
 
Per als fundadors de la filà Cavallers de Llúria
I els Cavallers de Llúria compartiren el bàndol de la Creu...
Corria l’any 2012 de l’Era de Nostre Senyor, era desembre, concretament dia 7 i aleshores un afèrrims guerrers del noble senyor feudal de la Vila de Cocentana, el capità Roger de Llúria,  es preparaven per poder combatre al costat de les hostes cristianes de Cocentaina. En poc més de 8 mesos, la vila Comtal seria assejada pels moros: Kabileños, Llaners, Sahorins; Bereberes bort, Manta Roja, Muladies, Bequeteros i Mudéjars eren les tribus àrabs que per darrere el castell i plenes de força i empeny venien dispostos a conquerir i perturbar la pau del poble. Al cap darrere de les muralles els Contrabandistes, Maseros, Cavallets, Almogàvers, Creuats i Gentils s’afanyaven preparant les seues armes per combatre en la lid i defensar el territori. Aleshores s’uniren a l’exercit els Cavallers de Llúria que amb l’espasa en la ma decidiren donar suport a la batalla contestana i així ho feren...”
Ben bé podria ser aquest el fil conductor d’una novel·la de l’Edat Mitjana, ambientada en el dia d’avui, però no, sols és la introducció a aquesta breu ressenya del que ha sigut el primer any, la primera crònica de les nostres festes de Moros i Cristians com a Cavallers de Llúria.
Si bé en aquesta mateixa revista de l’any passat la nostra història finalitzava (o millor dit començava) en el dia de les paelles, enguany els hem de parlar de la nostra incursió en la festa, del que ha significat per a nosaltres estar de nou en actiu dintre de la trilogia i del que hem sentit al veure el recolzament i estima del món fester, tant del que ens mira i arropa amb els seus aplaudiment com el que des de dins, viu la festa amb intensitat.
Sens dubte, la història de la nostra filà quedarà marcada per la Publicació de 2012. Aquell 30 de juny feia molta, però que molta calor però nosaltres, a l’igual que tots els festers, teníem ganes d’eixir al carrer i de poder mostrar per primera vegada, el nostre vestit, la nostra identitat que fins eixe dia no s’havia fet publica. Si bé tots sabien els colors, poca gent imaginaria com era el nostre tratge: senzill, guerrer, acord amb l’època en que daten les nostres festes i dintre del mateix estil que la resta de filaes del bàndol cristià. Va ser un dels moments emotius que aquestes festes ens depararien i la veritat és que vam tindre una bona representació: Miguel Blasco i Arantxa Ferrándiz foren els encarregats de desvetllar eixe secret i de donar constància de que a Cocentaina, i aquesta vegada en serio, hi havia una formació més al bàndol cristià. Un primer contacte amb la festa que ja anunciava el preàmbul del que anàvem a viure. Gràcies als publicadors, els primers de la nostra història que eixiren al carrer i compartiren amb la resta de filaes el que sentim tots per la festa, més enllà de rencors o males eines...sols festa, disfrutar i conviure amb el món fester perquè entre tots fem la festa gran. La setmana següent va vindre la presentació de càrrecs i ací si que volem agrair, de tot cor, la deferència de la Junta de Festes amb Pepa Prats, de l’Ajuntament amb Rafa Briet, del mantenidor i de tots aquells que tingueren en el seu discurs unes paraules per a nosaltres, perquè tot i no ser nous en la festa, si que ho érem com a nova filà i eixa complicitat i eixie guinyo de benvinguda de manera pública i oficial ens va fer sentir part volguda de la festa.
Després la filà va seguir la dinàmica de totes les filaes, dissabtes dinars a la seu, no vam pegar cap volteta perquè va ser un any on havíem tingut una gran despesa (a banda de la fulla corresponent, vam abonar la fiança de 12.000 euros de manera íntegra i ens vam haver de fer el tratge complet, què coses, veritat? Segons trobem en cròniques passades, fa 50 anys quan es van fundar els Gentils no es precisaven tants requisits per formar una filà: sols restava tindre ganes i tindre un tratge, no tindre un número determinat de festers ni tampoc abonar una fiança ipse facte...però els temps canvien i nosaltres ens adaptem). I així vam arribar a la nit de l’olla, altre dels grans moments de la trilogia, crec que cap fester dels Cavallers de Llúria oblidaran el que vam sentir quan acompanyats de l’Ateneu vam encarar el Passeig per entrar al Pla i junt a la resta de filaes entonar l’himne de Festes dirigit per Bernardo, son moments únics, que et marquen com a fester i una vegada en el Pla, estar al costat de tots els festers i festeres i veure com en el balcó del Palau estava el nostre banderí fa ver que alguna que altra llàgrima d’emoció sortira pels nostres ulls. Com marca la tradició, vam sopar olla i vam tindre amb els nostres músics un xicotet assaig de la diana... i quan va amaneixer el dia de l’entrada, puntuals a la placeta de la Vila, els Cavallers de Llúria van formar per arrancar la diana. Nervis, satisfacció, responsabilitat...molts adjectius descriuen aquest moment. Era altra de les estones que també ens marcarien: era la primera vegada que la filà sencera es posava el tratge, enfilava la llança i es preparava per fer una bona diana..si ho vam fer bé o no li toca jutjar-ho al públic, nosaltres estem contents pel fet d’estar ahi. Vam eixir amb el pasdoble “Al cel” del membre fester i músic i compositor Francisco Valor, què millor que arrancar la primera diana amb la música d’un mestre que a més és de la filà? Cocentaina pot presumir de fer una bona diana, però és que el lloc condiciona, la gent acompanya i el sentir de cada fester fan que sigam un referent a l’hora de fer diana. Després en el Passeig vam poder seguir amb la roda de dianers i en aquest cas vam desfilar amb el pasdoble de Francisco Valor “De fusta a metall”. Un cop acabada la diana en Sant Hipòlit tocava esmorzar i creure’s que ja havíem signat en la història de la festa contestana.
Per la vesprada, vam traure dos filaes en l’entrada que van desfilar al compàs de la marxa cristiana de Francisco Valor “Cavallers de Llúria”, composada per a nosaltres i estrenada en el concert de festes de la Unió Musical Contestana dins de la Setmana Festera. En aquest punt dir que no hi ha paraules d’agraïment per a Francisco, per la composició d’aquesta marxa guerrera,plena de força i lluitadora i de la que ens sentim plenament identificats.
La segona diana també va ser bonica i entranyable pel fet de poder eixir amb la cantera de la filà. Irene Jordá va ser l’encarregada d’arrancar la primera esquadra composada per fins i tot, xiquets de bolquers degudament uniformats. La trilogia avançava i la veritat és que nosaltres vam disfrutar de cada moment de la festa:l’ofrena, la presentació d’armes, la processó... i tot amb l’acompanyament de les dolçaines que substituïren la banda per intentar no encarir la fulla i la veritat és que no ens va desagradar i el Mal Passet i amics dolçainers vinguts d’altres colles van ser la nostra banda sonora en els dies finals de la trilogia. Ja a l’endemà la batalla, el dispar d’arcabusseria, els trons que simbolitzen i donen sentit a la nostra celebració i sense adonar-se vam acabar la nostra primera trilogia. La veritat és que hem sentit molts comentaris i la gran part d’ells favorables, positius i de felicitació...són mostres d’estima que ens han fet sentir uns més de les nostres festes.
Ara ja estem de nou preparats a viure unes altres festes, seran especials, clar que si perquè per als publicadors Carlos Ferrándiz i Juan Carlos Ferrándiz aquest serà un acte innoblidable, seran especials perquè de nou ens sentirem festers, especials perquè tindrem la sort de poder estrenar un pasdoble dianer que ens ha composat Santi Revert, especials perquè hem treballat molt per abaratir costos, per obrir la filà a la gent jove, especials perquè com tots, som FESTERS i tenim ganes de fer festa.
Ja tan sols i per tancar aquest crònica volem felicitar als quatre càrrecs de 2013, ho fem d’antemà perquè estem segurs que faran unes bones festes i allí estarem nosaltres per arropar-los com ho faran la resta de filaes i felicitar també a la filà Gentils pel seu 50 aniversari... nosaltres sóls en duem un però esperem arribar a festejar els 50 com ells ho faran. Enhorabona.
“..i així va ser, quan en 2012, les hostes de la mitja lluna baixaren armes al veure la defensa dels cristians,  la Creu tornava a ser l’ama del senyor feudal i els guerrers descansaren perquè sabien que en l’any 2013, tornarien a lluitar, amb les mateixes formacions, amb els guerrers atapeïts de ganes de combatre amb la festa i la música la batalla...”
Filà Cavallers de Llúria
 
 
______________________________

Marta Jordá Blanquer
2n. premi concurs dibuix 2013

 
 
______________________________

 
 
Arantxa Ferrándiz Fenollar

Accessit concurs dibuix 2014 

No hay comentarios:

Publicar un comentario