HISTÒRIA



CAVALLERS DE LLÚRIA, l’inici d’una nova era

Mai ens cansarem de dir i proclamar per tot arreu que Cocentaina és diferent, que les seues festes són un referent, que la seua música i els seus autors ens fan sentir gran, que sabem fer les coses i que tots i cadascú dels socarrats som part de la llegenda  viva d’un poble.

Els festers fan la festa gran i la tradició d’aquesta trilogia ens diu que al llarg de la nostra historia festera son moltes les filaes que hi havien: algunes es conserven, altres desapareixen i algunes naixen de nou com és el cas dels Cavallers de Llúria.

La història es remunta tres anys enrere, quan gent festera, amant de la trilogia decideix asseure’s, parlar i començar un projecte que avui, és ja una realitat. No es tracta d’un grup tancat, d’un grup d’amics, simplement son un grup de contestans que moguts per la festa i amb ganes de formar part d’ella, decideixen fer el que els nostres avantpassats havien fet: crear  una nova filà. Podem, clar que podem, però amb molt d’esforç, sacrifici i sobretot paciència. Els estatuts ens marquen un nombre mínim de festers i una fiança de 12.000 euros (els nostres avantpassats açò no ho tenien, trobem cròniques que ens diuen que amb 5 festers es podia eixir a festes), però respectem i entenem les normes, hem sigut festers i per tant la filà haurà d’esperar un anys per tal de ratllar, de veure la gent que som, d’anar creixent i madurar el projecte. Podem, clar que podem i així en l’estiu de 2011 tot pren forma: som més de 30 festers (els estatuts ens demanen 30 firmes), hem reunit la fiança, seguim mantenint reunions clandestines (i diem clandestines perquè oficialment no érem filà, si associació donada d’alta a Alacant, però no fila) i hi ha un nom que sobreïx per damunt de les propostes: Cavallers de Llúria, fent honor així, al primer senyor feudal de la vila, l’almirall Roger de Llúria.

Tot i no tindre seu, la casa del mercat es converteix en el lloc de les primeres reunions on es sol·licita a la Junta de Festes una entrevista i presentem tot el que ens demanen: firmes, els esborranys del que serà la nostra vestimenta, l’escut i sobretot les ganes de formar part de la trilogia contestana, era el mes de setembre de 2011.

A l’espera d’una resposta, la futura nova filà, s’asseu per redactar els estatuts de l’associació i és així quan al mes d’octubre  se’ns ratifica com a nova filà de les festes de Cocentaina amb l’aprovació unànime per part de tots els caps de filà a falta de dipositar la fiança que servirà com aval de la filà i que se’ns tornarà una vegada transcorreguts 4 anys.

El camí no ha estat fàcil, hem hagut d’escoltar moltes crítiques, algunes bones i altres no tant.. però a la fi, ací estem, al costat de tots els festers de Cocentaina i amb la mateixa il·lusió de desfilar que ho feren els nostres avantpassats. Amb els permís dels Cavallers, vull des d’aquestes línies, tindre un xicotet record per al meu avi Mur el Carteret i el ti Briva, perquè ara sé el que van sentir quan junt a altres festers, fundaren el Borts i els Sahorins respectivament,  i per a tots aquells que feren possible que Cocentaina avui tinga 8 filaes mores i 7 cristianes.

Doncs bé, en la Fira de 2011, els Cavallers ja érem filà, tot i que el sentiment que comporta ser fester el dúiem arrelat des fa molt de temps per això vam seguir amb la tradició: dinars i sopars junts en les festes passades, fuereta de la filà, esmorzar de la Fira... tot i que el primer acte oficial es va celebrar el 7 de desembre en el que va ser l’olleta de la Puríssima.

Però anem per parts. La filà era una realitat, sols restava conformar els caps visibles d’aquest primer any tot i que cadascun dels Cavallers són fonamentals per a que les coses isquen bé, tots aportem el nostre gra d’arena: som una filà senzilla, sense luxes ni extravagàncies, com ho feren els nostres avantpassats, nosaltres mateix cuidem el local, ens cuinem el menjar, netegem la seu, ens ho fem tot  i si per  eixir a festes no tenim un plat de gambes a la taula el que de segur no faltarà és un bon plat d’olla, faves del terreny i les papes i cacaus i tramussos. Doncs bé, Esteban  Puerto és qui decideix ser el cap de filà, arropat per Natxo Ferrándiz, com a fiança, Pau Enguix com a secretari i acompanyat per Ernesto Benavent, Maria Sanchis i Chelo Fenollar com a vocals, en la filà no hi ha homes i dones, sinó membres,  festers i festeres. Una vegada constituïda la junta sols resta posar-se en marxa. El dissenyador Ernesto Ferrándiz, de la casa  Al-Azraq va presentar l’esborrany del que podria ser la nostra vestimenta: un tratge senzill, en blanc i negre amb l’emblema de l’alcàsser contestà com senya d’identitat. Tots els presents, en la seu del Mercat opinen i s’aprova per unanimitat la indumentària que a partir d’ara lluirem en la trilogia contestana. Però calia fer una introducció del mateix i així, el 7 de desembre el Palau Comtal de Cocentaina acull la presentació oficial i interna del tratge dels Cavallers de Llúria amb els diferents complements i armes que els Cavallers lluiran en els actes oficials de la trilogia contestana. Va ser Miguel Blasco el model elegit i va desfilar poc a poc mentre se’ns descrivien les diferents parts del tratge. A tot açò, l’historiador Elies Sánchez ens va  fer una detallada i gran xerrada de Roger de Llúria per tal de conèixer qui era aquest personatge de qui nosaltres som servidors. Acabat l’acte i com a bona filà contestana, vam celebrar l’olleta de la Puríssima com a Cavallers de Llúria.

Va vindre ja el nou any, el 2012 i els Cavallers es van veure en la necessitat de tindre una seu social i després de visitar molts locals, va ser escollit el que hi ha en  l’Avd. Rei en Jaume I, nº9 C baix. Moltes hores de neteja, de pintura, fusteria i electricitat van fer possible que el 13 d’abril, els Cavallers donaren a conèixer al mon fester la seua seu social al temps que aprofitaren per beneir el banderí que anunciarà la seua desfilada.

El que està clar és que des d’un primer moment volem ser part activa de la festa, els qui formem la filà sentim les arrels festers, estimem la festa i la tradició i gran part dels seus membres saben de sobra com funciona açò perquè han estat en la Junta de Festes, han sigut caps de filà o fiances o simplement han tingut la seua fulla en diferents filaes i en un temps van pertànyer a una filà o una altra. No som un grup tancat, ni tampoc un clan com se’ns ha dit, no pretenem eixir un any i desaparèixer, la filà no és fruit d’una rabieta, això ho deixem per als xiquets, nosaltres som festers, volem fer festa i les portes de la filà estan obertes per a tots i així es va demostrar el dia que vam inaugurar la nostra seu i així es demostra quan rebem la visita d’altres festers els dissabtes. Nosaltres no devem res a ningú  sols tenim la il·lusió de veure complit aquest projecte que molt ens ha costat, ara és el poble qui ens ha d’acceptar, qui ens ha de voler com a una filà més de Cocentaina.

L’objectiu és clar: fer una festa per a tots els qui ho desitgen per això el nostre pressupost és auster, una fulla molt treballada, amb un preu baix i apte per a totes les butxaques. Ens acompanyarà l’Ateneu Musical de Cocentaina i la banda d’Alfarrasí i també les dolçaines i tabals d’alguns amics del Mal Passet. Intentarem abaratir al màxim el cost de la festa però sobretot disfrutarem d’aquesta trilogia com mai ho hem fet, tenim ganes, podem ser part activa de les festes. A l’hora de tancament de l’article ens trobem a les portes de les paelles, tenim ganes de reunir-nos amb tots els festers d’una manera lúdica, si bé ja ho vam fer en els actes del 7 de maig amb la imposició de la insígnia de festes al nostre cap de filà, serà ara en les paelles quan s’inicie el compte enrerre per a la trilogia morocristiana i serem part d’ella participant en el campionat de cotos, de futbet sala i sobretot ja en la Publicació on els nostres publicadors Miguel Blasco i Arantxa Ferrándiz mostraran a tots com és el tratge cristià dels Cavallers de Llúria.

Amb poques paraules i d’una manera senzilla, hem intentat  explicar com naix la nostra filà, ja per a l’arxiu fester quedaran els detalls dels membres fundadors, loteries i demés que formarà part de la historia més viva i més recent de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina.

Mari Nieves Pascual

Cavallers de Llúria. Maig de 2012










No hay comentarios:

Publicar un comentario